De coöperatie Windunie is bijna 25 jaar geleden opgericht om de positie van de solitaire windturbine-eigenaar te versterken en een goede prijs voor de duurzame stroom te realiseren. Vandaag ontwikkelen een kleine 300 leden met Windunie nieuwe windparken, zonneparken en zon-bij-wind-projecten. Vanzelfsprekend werkt de coöperatie ook aan energieopslag en slimme energiesystemen. Wie zijn onze leden? En wat vinden ze belangrijk?
Cor de Graaf is ondernemer in hart en nieren. “Op mijn 21e begon ik mijn eigen bollenbedrijf op een afgelegen plek in de kop van Noord-Holland. Ik had daar een huisaansluiting en had daarmee nauwelijks stroom. Toen kreeg ik een foldertje van Lagerweij en daar ben ik achteraan gegaan. In 1997 kreeg ik mijn eerste windmolen, een Bonus 300KW. Daardoor werd ik automatisch lid van de Vereniging Windturbine-eigenaren Noord-Holland. Na een jaar of twee ben ik gevraagd om bestuurslid te worden. Dat was een mooie tijd. Veel gebeurd, heel veel geleerd. We hadden goeie contacten met de gemeentes en de provincie. Het provinciaal beleid was heel anders dan nu, er was veel meer mogelijk. Begin deze eeuw hebben we als VWNH-bestuur de coöperatie Windunie opgericht. Ook daar heb ik acht jaar in het bestuur gezeten, waarvan zes jaar als voorzitter. Toen heb ik het stokje overgedragen.”
Cor is tot op de dag van vandaag super actief. “In 2006 is de Bonus vervangen door een Enercon E70, 2,3 MW. En ik 2017 is er een 1-op-1 vervanging gedaan. Twee jaar geleden hebben we een zonneweide gerealiseerd van 1 ha en een batterij erbij gezet. Die heeft me wel wat slapeloze nachten bezorgd. Vooral met de aansturing hebben we de nodige aanloopproblemen gehad. De communicatie tussen de windmolen, zonneweide en de batterij op een relatief kleine aansluiting vraagt veel aandacht. Gelukkig had ik een deskundig team om me heen met o.a. Greenchoice, Spectral en Windunie, die flexibel waren en hielpen als het nodig was. Ik kreeg veel vragen om mijn ervaringen te delen, maar in het eerste kwartaal kon ik er niet enthousiast over zijn, dus dat heb ik afgehouden. Nu doe ik dat wel, want technisch is het prachtig. Mijn advies voor wie ook opslag overweegt? Laat je goed informeren en betrek de juiste mensen erbij.”
Binnenkort gaan we de eerste palen slaan om nog 3 ha zon en twee batterijen te bouwen dit voorjaar. Spannend, maar ik heb er ook heel veel zin in! Het vergroot het draagvlak voor deze locatie, de combinatie van wind, zon en opslag. We realiseren serieuze opwek met een relatief kleine aansluiting. Ook al zit het soms tegen, ik blijf altijd denken in mogelijkheden.”
